Dobrý den, mohu se zeptat, jak jste na tom?řeším podobný problém a mám otázky jako vy.....na oko nevidím od5a je už dost nevzhledné.....
Zeptejte se ostatních
Tato diskuze je určena všem, kteří mají nějaký problém se svým buď nevidoucím okem a nebo jsou již po enukleaci či evisceraci. Pokud vás trápí různé otázky například ohledně transplantací, glaukomů, očních nervů, sítnice a kdo ví, čeho ještě, pokud vás zajímají zkušenosti s lékaři či nemocnicemi, a jiné, zkuste se zeptat ostatních. Třeba už si někdo jiný tím samým problémem, který vás právě teď trápí, prošel, a bude vám moci poradit. Pomáhejme si, buďme rádci sami sobě. Třeba nám někdo poradí něco, o čem jsme ani neměli tušení a pro nás to bude nová naděje.....
Diskusní téma: Zeptejte se ostatních
průkaz ZTP
Datum: 10.03.2018 | Vložil: jihočeška
Jsem po enukleaci pravého oka, celodenně nosím multifokální brýle. Má někdo zkušenost, jestli je v tomto případě možnost získat průkaz ZTP?
Děkuji za reakci.
Re: průkaz ZTP
Datum: 12.11.2019 | Vložil: JanaKatka
Ja prukaz mam uz dlouho. po vyndani oka miho nechali protoze na druhe taky blbe vidim. posudkovi lekar rekl ze na nej mam narok.
odhalení orbitálního implantátu
Datum: 23.02.2018 | Vložil: Sabina
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jak by měl správně vypadat oční důlek s orbitálním implantátem. Jsem 11 měsíců po enukleaci a všimla jsem si, že mi implantát prosvítá přes spojivku ... vlastně nejsem schopná posoudit, jestli jen prosvítá nebo je (částečně) odhalený .. ale v druhém případě bych asi měla i další komplikace a nesnesla bych protézu?
Re: odhalení orbitálního implantátu
Datum: 27.02.2018 | Vložil: LENKA
Ahoj Sabčo bud v klidu já mám po operaci rok a půl a taky my v jedno rohu prosvítá,ale prý je to normální kůže je tam slaboučká nic víc.Tak my to bylo řečeno odborníky.
Re: odhalení orbitálního implantátu
Datum: 06.02.2023 | Vložil: Mika
Dobrý deň pani Sabina, prosím Vás ako sa Vám darí s orbitálnym implantátom? Je všetko v poriadku? Ako dlho po operácií to už bolo zahojené. Ďakujem pekne za odpoveď.
Mrtvý oční nerv
Datum: 16.11.2017 | Vložil: Stanislava
Dobrý den všichni. Chtěla jsem se zeptat na zkušenosti. Moje maminka měla aneurisma a po úspěšné operaci ji zemřel oční nerv, v současné chvíli se jí přestalo oko hýbat směrem nahoru a vidí dvojmo. Na perimetru ji řekli že ji budou muset sebrat řidičák a že jí to oko ochabne postupně. Zajímá mě jestli měl někdo podobný problém a zda je ztráta řidičáku nutná a také jestli když uvidí jen na jedno oko jestli se to zdravé oko tímto nějak nezhorsi. Děkuji všem
Re: Mrtvý oční nerv
Datum: 17.11.2017 | Vložil: Jirka68
milá Stanislavo, těžko v tomto radit. To vyřeší všechno Čas. S tím řízením bych raději počkal. Vidění dvojmo, to je jako by řídila v podnapilém stavu. Já přišel o oko a po několika skoro karambolech mojí vinou jsem se volantu vzdal.
Přeji mamce klídek v duši.
Jirka
retinopatie/vitrektomi/šedý zákal a slepota
Datum: 18.10.2017 | Vložil: Tereza
Zdravím.
Před třemi měsíci jsem byla na vitrektomii kvůli diabetické retinopatii, už jsem téměř neviděla na levé oko. všechno se podařilo a já poměrně rychle zase začala vidět na čtení, na dálku pak s brýlemi -3 diaoptrie celkem ok. Vyhovovalo mi to a byla jsem šťastná jak blecha, že to dopadlo takhle. Po vitrektomii se mi ale udělal šedý zákal, který se během dvou měsíců rapidně zhoršil (podle vyjádření lékaře). Já jsem viděla hůř, ale ne že bych neviděla vůbec, spíš tak rozmlženě. Odoperovali mi šedý zákal, zdálo se po dvou dnech, že se to pěkně hojí, ale pak jsem náhle začala na to oko vidět černo. Řekli, že se jedná o odchlípení sítnice, poté o amoci sítnice (výsledek asi tentýž, ale možná jiná příčina? úplně nevím). Znovu mi udělali vitrektomii (před 10 dny) a tu sítnici narovnali a "přivařili" laserem, do sklivcového prostoru mně dali silikonový olej. Můj ošetřující lékař mi pořád dává nějaké naděje, jak všechno bude bezvadné (což asi určitě nebude), kamarádka oftalmoložka mně narovinu řekla, že to oko prostě vidět nebude. Teď vidím jen světlé a tmavé skvrny, podle toho, na co se dívám. Taky mi řekla, že přes ten olej se dá normálně dívat, jen se silnějšími dioptriemi, třeba 5. Já ale nevidím nic než to světlo a tmavo. Chtěla bych se zeptat, kdo má zkušenosti - jak vidíte přes silikonový olej, opravdu relativně dobře (předměty, lidi?) nebo jen mlhu? Jak dlouho tam olej máte - když se vypustí, nehrozí zase amoce/odchlípení sítnice? Vrátil se někomu takhle aspoň trochu zrak po vitrektomii pro diabetickou retinopatii? Klidně budu nosit kdoví jaké brýle, ale jde mi o to, jestli se vůbec něco může ještě zlepšit. Když oko otevřu, začne se mi hodně motat hlava, takže ho nechávám záměrně zavřené a jen sem tam promrknu. Už jsem se z toho psychicky zhroutila před první operací a skončila u psychiatra, po tom odchlípení znovu. Teď žiju v příšerném stresu a permanentně se mi chce zvracet, protože se strašně bojím, co se mnou bude. potřebovala bych prostě zkušenosti dalších lidí. Potřebuju slyšet, co mě může čekat, nejen chlácholení, že všechno bude super, protože to už očividně nebude, to víme asi všichni. Vzhledem k cukrovce můžu totéž čekat na pravém oku, kde už jsem měla pro slabší retinopatii dělaný laser a šedý zákal mně tam počíná. Děkuju moc všem, kdo jste ochotní se podělit o zkušenosti.
Re: retinopatie/vitrektomi/šedý zákal a slepota
Datum: 30.12.2017 | Vložil: iVANA
Ahoj Terko,
tvoji otázku jsem si vyhledala ze stejných důvodů, jako se tu ptáš ty...Před dvěma týdny mi oznámili, že mám diabetickou retinopatii a to proliferativní, tvoří se mi "náhradní" cévy. Doktorka řekla. že jsem pěišla pozdě, já jsem to ale nevěděla...na prevenci mi vždy napsali, že nemám žádné diabetické změny na očním pozadí...Čeká mě také operace..pars plana vitrektomia a zajímá mě to samé, co tebe....mám nějakou naději, že aspoň s brýlemi uvidím? Nebo mě prostě čeká život vě tmě? Jak se máš teď? Pomohla ti další operace?
Ivana
Re: Re: retinopatie/vitrektomi/šedý zákal a slepota
Datum: 08.01.2018 | Vložil: Věra
V červenci jsem měla vitrektomii pro diabetickou retinopatii, stejný příběh, pořád to bylo v pořádku a najednou bylo pozdě...ale zkrátka, výplň byl vzduch, dva týdny jsem přes něj neviděla, pak půl roku "saze" při cvičení nebo zvýšení tlaku nebo glykémie. A nyní: voilá! Přibylo mi sice -0,75 dioptrie, ale co, s brýlemi nebo s čočkami vidím pořád dobře.
Ještě z vlastní zkušenosti doporučím se od operace důsledně vyhýbat alkoholu, způsoboval mi masivní rozliv krve do sklivce, tedy ty "saze", keré mě dokázaly na to nemocné oko na dva dny opravdu oslepit (to už sice po půl roce taky zmizelo, ale riskovat to nebudu, alkohol mi nechybí).
Re: Re: Re: retinopatie/vitrektomi/šedý zákal a slepota
Datum: 12.05.2018 | Vložil: Tereza
Ahoj. A kde jsi na operaci byla, měla jsi narkózu a byla jsi hospitalizovaná?
Datum: 17.03.2019 | Vložil: Monika
Mela jsem odchliplou sitnici,dostala jsem silikonovy olej.Pres olej jsem videla jen rozmazane fleky,hruza.po 5 mesicich mi olej vypustili.Dostala jsem sedy zakal,vymenili mi cocku.Ted jsem asi mesic po vsem.V miste odchlipene sitnice,jsou narusene bunky,obraz je deformovan.Uz nikdy pry neuvidim jako pred tim.Sitnice se muze kdykoliv znovu odchlipnout,proto jsou nutne kontroly.Nikdy bych neverila,ze mi oko takto zkomplikuje zivot.Musite proste verit,ze po vsech operacich to bude ok.Preji Vam hodne stesti.
Datum: 30.10.2019 | Vložil: David
Ahoj. Jsem na tom podobně jako ty, jen s tím rozdílem, že před tím, než mi stříkli do oka olej a před tím jsem měl - 6 dioptrií tak teď po té operaci vidím, ale dioptrie se mi zvýšily na - 33 dioptrií. Ale s pomocí brýlí vidím a to je hlavní. Máš li zájem ozvi se na helkama@seznam.cz David
Těhotenství, porod
Datum: 18.10.2017 | Vložil:
Ahoj všichni, jsou tu nějaké maminky, které už s protézkou porodily? Mohly jste rodit spontánně nebo jste musely na císařský řez kvůli nitroočnímu tlaku? A popř. byly nějaké problémy v těhotenství? Děkuji.
Re: Těhotenství, porod
Datum: 27.10.2017 | Vložil: anonym
Dobrý den, jsem maminka druhorodička s oční protézou. Rodila jsem a budu opět rodit císařským řezem na základě oční indikace (myopia gravis). Záleží hodně na zvážení očního lékaře (moje paní doktorka je toho názoru, že mám pouze jedno oko a to je potřeba chránit a raději neriskovat). V těhotenství se objevily i další zdravotní problémy směřující porod k císařskému řezu, takže oční indikace nebyla jediný faktor k tomuto postupu.
Datum: 22.11.2017 | Vložil: anonym
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se Vám podařilo získat i nějaké další zkušenosti maminek-rodiček s protézkou (než jen tady od jedné maminky, která k protézce měla ještě navíc i těžkou krátkozrakost a další problémy, které dohromady vyústily v císařský řez)???
Také mě to velmi zajímá, zda je možný přirozený porod a zda nehrozí nějaké komplikace. Jsem těhotná (dosud bez jakýchkoli problémů) a mám porod před sebou. Na druhém očku jen 1 dioptrie. Na gynekologii nikdo nic v souvislosti s protézkou neřešil. Děkuji moc za případnou odpověď.
Datum: 12.12.2017 | Vložil: bonpary
Mám protézu slupku od narození, dítě jsem normálně porodila, nikdo nic neřešil.
Re: Re: Těhotenství, porod
Datum: 20.03.2018 | Vložil: Fajn
A nezhoršil se Vám zrak na tom druhém oku? Přece jenom je tam vyvíjen tlak.
Možná enukleace
Datum: 26.05.2017 | Vložil: Jakub
Zdravím, už dlouho přemýšlím zda tady napsat. Je mi 23 let, mám zakalenou rohovku, ale lékaři nedokáži zjistit z čeho. Oko mi neustále pracuje. Někdy vypadá oko jako zdravé, krom toho, že mi nejde vidět ostře zornice a někdy zase mám oko šíleně červené. Trvá to už 6 měsíců a léčba je šíleně dlouhá. Dneska mi dr sdělila, že by se oko nemuselo poprat s tím, co mi bráni k uzdravení a je možná enukleace. Mám obavy, protože mi hodně dlouho trvalo se psychicky srovnat s tím, že vidím pouze na jedno oko. Mám strach, že se z toho psychicky zhroutím a nebudu moc se začlenit do společnosti. Měl taky někdo takový problém a překonal ho?